Waarom kiezen voor een thuisopbaring?
De belangrijkste reden om te kiezen voor een thuisopbaring, is dat de overledene gewoon op zijn of haar vertrouwde plek kan blijven. De naasten hebben elk moment van de dag (of nacht) de mogelijkheid om nog bij hun dierbare te zijn.
In de praktijk blijkt dat mensen het als heel fijn en rustgevend ervaren, dat ze op deze manier geleidelijk afscheid kunnen nemen en dat ook op een natuurlijke manier het besef steeds meer indaalt, dat hun dierbare werkelijk overleden is.
Bij een thuisopbaring is er altijd gelegenheid voor naasten om mee te helpen bij de laatste verzorging of bij het kleden van hun dierbare.

Welke mogelijkheden zijn er voor een thuisopbaring?
De opbaring kan plaatsvinden op bed, in een kist/mand of op een opbaarplank/mand, bijvoorbeeld gecombineerd met een wade. Hierbij wordt meestal een koeling gebruikt. In het geval van een korte periode tussen overlijden en uitvaart wordt soms gekozen voor een opbaring op graszoden (deze zorgen voor een natuurlijke koeling).

Thanatopraxie (lichte balseming)
De laatste jaren wordt steeds vaker een lichte balseming toegepast, dit heet thanatopraxie. hierbij wordt het lichaam door middel van het inbrengen van een vloeistof zodanig geconserveerd voor de duur van de opbaring, dat een koeling niet nodig is.

Hoeveel ruimte is er nodig?
Eigenlijk is er in huis vrijwel altijd een plek te vinden, bijvoorbeeld in een slaapkamer, in een zijkamer of uitbouw, in de woonkamer waarbij desgewenst gebruik kan worden gemaakt van kamerschermen. Maar als een geliefde plek van de overledene een schuur, stal of het eigen bedrijfspand is, kan hij of zij daar uiteraard ook opgebaard worden.